Muffinki czekoladowe:

2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1/2 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. oleju
2 jajka
ok 1,5-2 szkl maślanki
ekstrakt waniliowy
Pieczenie - 180st. ok 25 min..
W mikserze na wolnych obrotach wymieszać wszystkie "suche" składniki . Dodac olej, jajka i maślankę (oraz ekstrakt jeśli używacie).
Podwyższyć obroty i miksowac 2-4 minuty :) Napełnić papierowe foremki do połowy ich wysokości.
Ja żeby je "udekorować" ubiłam pół litra kremówki i zabarwiłam barwnikiem spożywczym na niebiesko:) Lebiej jednak wyglada jeśli górę udekorujemy bitą smietaną i pokruszymy na nią bezy wtedy muffinek wygląda jak wielka czekoladowa góra lodowa:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz