No ale cóż robić z zalegającym słoikiem oliwek? Nie było chętnego żeby je nawet otworzył a mi no cóż miło się na niego patrzyło choćby dlatego ze przypominał mi nasze "wakacje" w Grecji:) Wczoraj zmuszona niezapowiedzianymi odwiedzinami w końcu sięgnęłam po nie i oto co z tego powstało:)

Słoiczek oliwek nadziewanych migdałami
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy limonki
3 ząbki czosnku
pietruszka
Czosnek posiekać, podsmażyć aż się lekko zrumieni.
Ocet balsamiczny zmieszać z sokiem z limonki, oliwą z oliwek i pietruszką , najlepiej w blenderku tak długo aż powstanie emulsja dodać ciepły czosnek:) tak powstały "dressing" połączyć z oliwkami :0)
Dla tych którzy nie do końca lubią oliwki to dobry wariant "zabijający' słoność oliwek i dodającym im ciekawego czosnkowego charakterku:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz