piątek, 13 listopada 2009

Oliwkowo:)

Nie jestem oliwkożercom ale jeśli nie smakują do końca oliwkowo czemu nie:)
No ale cóż robić z zalegającym słoikiem oliwek? Nie było chętnego żeby je nawet otworzył a mi no cóż miło się na niego patrzyło choćby dlatego ze przypominał mi nasze "wakacje" w Grecji:) Wczoraj zmuszona niezapowiedzianymi odwiedzinami w końcu sięgnęłam po nie i oto co z tego powstało:)


czosnkowe oliwki;)

Słoiczek oliwek nadziewanych migdałami
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy limonki
3 ząbki czosnku
pietruszka




Czosnek posiekać, podsmażyć aż się lekko zrumieni.
Ocet balsamiczny zmieszać z sokiem z limonki, oliwą z oliwek i pietruszką , najlepiej w blenderku tak długo aż powstanie emulsja dodać ciepły czosnek:) tak powstały "dressing" połączyć z oliwkami :0)

Dla tych którzy nie do końca lubią oliwki to dobry wariant "zabijający' słoność oliwek i dodającym im ciekawego czosnkowego charakterku:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails