niedziela, 22 listopada 2009

śniadanie w .... łóżku..


Przepis znaleźliśmy tutaj :) Nie ma żadnej skomplikowanej historii odnośnie tego jak wpadliśmy na pomysł żeby upiec bułki:)
Znaleźliśmy przepis, który wydał się łatwy a jako że jestem beztalenciem jeśli chodzi o ciasta drożdżowe muszę duuużo ćwiczyć:)
Tak więc zapewniam, że skoro udało się nam to ...


Bułeczki maślane
(przepis w całości skopiowany z ...)


Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka


  • 2 łyżki masła


  • 1 jajko


  • 1 łyżka cukru


  • ½ łyżeczki soli


  • 3 szklanki maki


  • 1½ łyżeczki suchych drożdży (około 3-4 dag świeżych)


Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków


  • 1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki do smarowania bułeczek


  • ziarna sezamu do posypania


Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto przełożyć na stolnice, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze się uda uzyskać idealne kolko). Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).
Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać sezamem.
Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z dżemem lub serkiem.




I przy tej okazji dziękujemy bardzo tym wszystkim pasjonatom dzięki którym możemy zjeść na niedzielne śniadanie bułeczki maślane własnej roboty z konfiturą śliwkową:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails