piątek, 11 grudnia 2009

Chmurka kokosowa i NUTA migdałów :)

           Kiedy przeglądając codzienne „blogowe aktualności” zobaczyłam ten wpis, sprawił ze pomyślałam "ooo to coś dla nas;)". Mowa tu o śniegowym konkursie. Trochę śniegu by nam się przydało jeśli nie za oknami to przynajmniej w kuchni:) dlatego pyszna Chmurka mleczno-kokosowa z czekoladowo-migdałową skorupką to coś niebywale śnieżnego i nawet nieco mroźnego;)

Pianka kokosowa w migdałowej polewie:)

Pianka kokosowa:
- 125 ml mleka kokosowego
- opakowanie cukru waniliowego
(może być pół , jak na deser przystało całość jest bardzo słodka)
- 3 łyżki gęstego ajerkoniaku
- 250 ml śmietanki kremówki
- opcjonalnie łyżka cukru pudru

Polewa migdałowa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 125g mączki migdałowej (zmielone migdały)
- 100 ml śmietanki kremówki
- kilka kropel aromatu migdałowego (ja dodałam po prostu amaretto)



Pianka.
Mleko kokosowe mieszamy z cukrem waniliowym i ajerkoniakem tak długo aż cukier się rozpuści (całość można lekko podgrzać żeby ułatwić sobie sprawę;) ). Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną pianę (dodajemy cukier puder). Do mleka dodajemy stopniowo kremówkę i delikatnie mieszamy aż powstanie masa o konsystencji no prawie chmurowej;). Masę nakładamy do szklanki uważając żeby nie pobrudzić brzegów ponad masą :). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

a w tym czasie…

Polewa migdałowa:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy rozdrobniona czekoladę, dodajemy śmietankę, amaretto i migdały (nie kupowaliśmy gotowej mączki gdyż w osiedlowym sklepiku takowej nie było migdały w całości zblendowaliśmy do uzyskania mącznej konsystencji). Cały czas mieszamy. I teraz ważna informacja im mniej śmietanki dodamy tym masa będzie bardziej zwarta po ostudzeniu. Całość odstawiamy do ostudzenia a następnie do lodówki żeby się ładnie schłodziło.

Na uprzednio przygotowana piankę nakładamy warstwę czekoladowo-migdałową na górze usypujemy pierzynkę z wiórków kokosowych (nie namaczaliśmy ich – dodają miłej chrupiącej konsystencji która współgra z rozpływającymi się słodkościami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails