piątek, 15 stycznia 2010

Ale bigos!!!

Bigos to nasz debiut  - nie pierwszy i nie ostatni:) Jest to jedna z naszych zaległości dlatego podamy po prostu przepis i będziemy liczyć na to że ktoś z niego kiedyś skorzysta:)



Składniki:

- 2 kilogramy kapusty kiszonej
- 6 kiełbasek (takich które najbardziej naszym zdanie nadają się do bigosu) pokrojonych w kostkę
- 30-40g boczku
- ok. 40g karkówki
- 4 cebule
- słoiczek koncentratu
- 3 łyżki przyprawy do bigosu
- łyżeczka cukru
- garść grzybów suszonych
- ok. 20 suszonych śliwek
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku


Kapustę zalewamy po brzegi wodą i gotujemy (my jej nie płuczemy bo lubimy dość kwaskowy bigos:)) z dodatkiem listków laurowych i ziela. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso (pokrojone w podobnej wielkości kostki) najpierw boczek, następnie karkówkę. Smażymy ok. 10 minut dodajmy kiełbasę i odstawiamy na kolejne 5 minut. Zalewamy mięska przecierem pomidorowym, dokładnie mieszamy i wlewamy do miękkiej kapusty. Wsypujemy przyprawę do bigosu, nieco pieprzu, śliwki i grzybki. Gotujemy tak długo aż kapusta przejdzie wszystkimi smakami a grzyby i śliwki staną się miękkie:)


Smacznego życzą słodko - kwaśni:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails