piątek, 15 stycznia 2010

Piątkowe kontemplacje :)

          Bartek już nie raz słyszał, że mnie nie wspiera w niektórych moich wymysłach (czasami to i lepiej bo pomysły mam jak mało kto aż wstyd się przyznawać do niekórych). Jeśli mowa jednak o kuchennych eksperymentach nie raz już byłam pełna podziwu tego na co sie godzi! :) i tak dzisiaj nasze rozważania na temat zdrowej żywności i tego jak ciekawie można ją podawać. Doszliśmy do wniosku, że niektóre obrzydliwe... tzn. obrzydliwie zdrowe produkty należy skrzętnie ukrywać w tych które lubimy najbardziej... i nie mamy tu namyśli napychania Horałek soją, albo sosu bolońskiego tofu :) W naszych szafkach natomiast zalegają, w smaku strasznie dobre ale zaniedbane przez nas otręby smakowe. Dziś na tapetę wzięliśmy otręby granulowane z czarną porzeczką. A oto co nam wyszło:)

Słodko-pikantny kurczak z warzywnym ryżem :)



Składniki:
- pierś z kurczaka pokrojona  kostkę
- filiżanka granulowanych otrębów porzeczkowych (KUPIEC)*

- mąka kukurydziana (do obtoczenia kurczaka)
- mleko lub jajko
(polecamy jajko z dodatkiem łyżeczki chili w proszku i szczyptą soli)

- 2 torebki ryżu brązowego
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 3 kulki szpinaku Bonduelle
- 1 duża cebula pokrojoną w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- łyżeczka przyprawy Knorr "Primerba włoska"
- szczypta soli morskiej



Ryż wkładamy do wody. W tym czasie podsmażamy cebulę, czosnek, szpinak i smażymy z dodatkiem soli. Następnie wrzucamy paprykę i czekamy aż całość zmięknie od czasu do czasu mieszając. Gotowe warzywa przekładamy do miski. Pokrojoną pierś z kurczaka panierujemy najpierw w mące następnie w jajku (jeśli wybierzemy opcje z mlekiem to należy zrobić dość gęste ciasto z mąki i mleka, obtoczyć w nim kurczaka jednak nie ma co liczyć że całość stworzy panierkę tak dobrą jak jajeczna alternatywa) i otrębach, smażymy z obu stron aż panierka stanie się chrupiąca, odkładamy na miskę. Na patelnie wsypujemy warzywa, które wcześniej przygotowaliśmy, dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy aż wszystko się podgrzeje. Układamy na talerzu warzywny ryż i kurczaka.



Całe danie bardzo dobrze ze sobą współgra. Słodko-ostry kurczak to dobry dodatek do ryżu który, przypomina nieco włoskie bardzo ziołowe dania (dzięki "Primerbie włoskiej"). Dość ciekawe sycące i na pewno nie gości na naszym stole po raz pierwszy i ostatni:)

* granulowane otręby należy zblędować bądź rozdrobnić w jakikolwiek sposób ponieważ w postaci granulek kompletnie nie chcą przylepiać się do kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails