poniedziałek, 11 stycznia 2010

Ryż skłania do refleksji

Z każdą gwiazdką nasza kolekcja książek się powiększa, zajączek na Wielkanoc przykicał z poradnikiem kulinarnym, na urodziny ...wok:) Czasami wydaje mi się, że dookoła wszyscy się już przyzwyczaili, że takie upominki sprawiają nam najwięcej przyjemności... Może to i lepiej. Mimo, że ktoś może pomyśleć, że to dość przewidywalne...a i tak  nigdy nie możemy przewidzieć w jaką podróż wybierzemy sie tym razem, jakie smaki nas oczarują, i do jakich zakątków świata będę chciała się wybrać na najbliższe wakacje żeby poczuć różnicę między tym co powstaje w zaciszu naszej kuchni a tym czym tętnią tak odległe kulinarne ideały:) Przeglądając  nasze "przewodniki" na nowo spojżałam na to co nas czeka już niedługo, odświeżyłam dawne kulinarne postanowienia. Odnalazłam nieco inspiracji także w naszych zdjęciach z wakacji nie mamy na swoim koncie zbyt wiele podbojów ale chyba najlepiej tworzyć od nowa to co już sie nieco poznało... Obyśmy wytrwali w tym co sobie obiecaliśmy...(Bartosz do Ciebie mówie:) )

I takie oto wywody wysnułam przy miseczce ryżu, stercie książek i  naszymi wspomnieniami zatrzymanymi na fotografii.


Smażony ryż po chińsku:



Składniki:
- 700ml wody
- 300g białego długoziarnistego ryżu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 4 dymki skośnie pokrojone
- 1 papryka , najlepiej czerwona  pokrojona w cienkie paski
- 3-4 plastry chudego bekonu
- 120g mrożonego groszku
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka słodka

Wlewamy do garnka wodę z 1/2 łyżki soli, ryż wypłukać i wsypać do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy omleciki. Ubić każde jajko z osobna z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody. Mieszaninę rozprowadzić na patelni tak aby powstał cieniutki omlecik. Tak powstałe dwa omlety odstawić na bok do ostudzenia (potem zwinąć omlety w ruloniki i pokroić w cienkie paski) . Wlewamy na woka olej dodajemy dymkę i paprykę po ok. 2 minutach dodajemy bekon a po kolejnych dwóch groszek. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać sos sojowy  i  doprawić.  Wsypujemy ryż, smażymy minutę i dodajemy omlet. Delikatnie mieszamy . Gotowe!

Smacznego życzą słodko - kwaśni  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails